Palevsky Housing Estate - Duga Studio

Follow on

back Back

AP25
Palevsky Housing Estate

  • Square

    55 sq.m

  • Design team:

    Dmitry Dubrovsky

  • Client:

    private individual

  • Location:

    Saint-Petersburg, Palevsky Housing Estate

  • Type:

    Apartment

  • Design:

    2019

  • Construction:

    2019-2020

  • Photo:

    Ivan Sorokin

  • Style:

    Dmitry Dubrovsky, Kseniia Valdman

Full info Hide info
поворотный камин в гостиной
  • Square

    55 sq.m

  • Design team:

    Dmitry Dubrovsky

  • Client:

    private individual

  • Location:

    Saint-Petersburg, Palevsky Housing Estate

  • Type:

    Apartment

  • Design:

    2019

  • Construction:

    2019-2020

  • Photo:

    Ivan Sorokin

  • Style:

    Dmitry Dubrovsky, Kseniia Valdman

Full info Hide info

Customers of this interior were born in Russia, but in the early 90's moved first to Estonia, and then to Canada, where they live permanently until now. The apartment was inherited from their grandmother and is intended for their daughter, who loved St. Petersburg, and wants to spend part of her time here.

The apartment is located in Palevsky housing estate, one of the first such projects in Leningrad, built in 1925-1926, located between Elizarov Avenue and Olga Berggolts Street. The houses of the housing estate were grouped around five green courtyards. In the center of the complex there was a square with paths and a fountain. The idea of a garden-city was realized in the project, low-rise houses of the block type, rare for the city, were used. Their peculiarity is the direct connection of the apartments with the adjacent plots. At present the ensemble is an object of historical and cultural heritage and is under state protection.

On an area of only 55 square meters we have two bedrooms, two bathrooms and a living room-kitchen, in which the owners spend most of their time. Due to the small size, most solutions are based on the principle of economical use of space. For example, as the main place for breakfast and dinner, we suggested using the kitchen worktop area integrated with a window sill and combined with a peninsula, separating the living room area from the kitchen

And for reception, we bought a transformable table with three positions. In the usual position it is a coffee table that can change its height, and in the unfolded position - a dining table that can accommodate up to six people.
In the bathroom there is a spacious shower separated by a partition in black metal strapping, and the guest bathroom is combined with the laundry room.
The storage systems in the bedrooms frame the openings, which also saves space.

In the case of the old foundation, it was logical to use the potential that the room had before our intervention.
The first thing we did was to clean and restore the existing historical brickwork, аs well as to clean and corrugate the chimney and install a Nordica rotary stove. In the drawing of window grilles (the apartment is on the ground floor) we repeated the motive for the fence of the Palevsky housing estate, thus emphasizing respect for the history of the ensemble, supported it with graphics of lamps and rhymed it with translucent grilles separating the entrance hall from the living room. On the windows from the interior side shutters were installed - shutter folding lattices with swivel blades, which allow you to hide from prying eyes. And used in the decoration of cornices and moldings, which are more typical for homes in North America, familiar to the eyes of the owners.