Houston Dental Design - Duga Studio

Follow on

back Back

H1
HOUSTON DENTAL

  • Square

    173.5 sq.m

  • Design team:

    Dmitry Dubrovsky

  • Client:

    Houston Dental

  • Location:

    Kremenchugskaya 9, k. 2, Saint-Petersburg, Russia

  • Type:

    Healthcare, Dental Clinic

  • Design:

    2017

  • Construction:

    2018

  • Photo:

    Daniil Zherdev

  • Style:

    Dmitry Dubrovsky, Kseniia Valdman

Full info Hide info
Дизайн интерьера стоматологической клиники Houston Dental Design
  • Square

    173.5 sq.m

  • Design team:

    Dmitry Dubrovsky

  • Client:

    Houston Dental

  • Location:

    Kremenchugskaya 9, k. 2, Saint-Petersburg, Russia

  • Type:

    Healthcare, Dental Clinic

  • Design:

    2017

  • Construction:

    2018

  • Photo:

    Daniil Zherdev

  • Style:

    Dmitry Dubrovsky, Kseniia Valdman

Full info Hide info

Facility

A team of young businessmen contacted our bureau. They wanted us to design the interior for a dental clinic, focused on dental surgery and complex surgical operations.

Corporate design developed by Super Studio branding agency conditioned the minimalism aesthetics, restrained expressive means, and laconic architectural approach. Modular grids and geometric patterns alluded to the name provided by the customers, Houston Dental Design. Houston downtown sky-line provided us inspiration for the spatial concept.

Interior

The facility is located in downtown St. Petersburg, in the residential complex Tsarskaya Stolitza (Tzar’s Capital), in Kremenchugskaya Street.
Free layout of the commercial premise allowed for creating comfortable logistics with adherence to building and sanitary rules and standards.

The dental clinic premises were divided into three functional areas: a customer area, a staff area, and medical rooms. The main design challenge was that there was only one entrance to be used both by staff and patients.

Planning solutions

To divide flows of visitors, we placed information graphics against the entrance, as well as wear-proof painted direction marks on the floor, also repeated by wall signs. Moreover, we highlighted the entrance to staff area with a different color and a light frame: a thin aluminum profile with LED strips, running over the ceiling, both walls, and the floor. We used the same know-how to highlight the waiting area and the conference room.

The customer area is divided into several zones, namely: the reception desk with the contact place and the administrator’s work zone against a record cabinet where medical records are stored. The waiting area includes two sitting options and a credenza with a self-service coffee-point and media equipment. The reception zone is adjoined by a conference room with a glass gradient partition made by ceramic printing. This is a place to hold internal meetings and discuss treatment plans with patients. It is worth paying attention to the photo studio, as the clinic intends to collect before-and-after cases.

Finishing solutions

When it came to choosing finishing materials, we followed the minimalistic principle of three – concrete, oak, and glass against neutral backgrounds. Wherever engineering utilities were to be located accessible for operation, we used Ecofon removable module ceilings with panels of 1,200 by 600 mm and open longitude profiles, running towards the medical rooms.